27 mars 2014

Vem kan tituleras "flygexpert"?

Detta är en fråga som många yrkesverksamma inom flygbranschen ställer sig i efterdyningarna till det försvunna malaysiska planet. Media översvämmas av artiklar och TV-inslag med enorma faktafel - det tycks vara stort fokus på kvantitet framför kvalitet. I Expressens nätupplaga daterad 26 mars gick det att läsa: "Luften filtreras innan den släpps in i kabinen. Piloten kan behöva stänga denna funktion, om man till exempel flyger genom smutsig luft." OM det nu fanns en "filtreringsknapp" på flightdeck så vore det väl ganska obegåvat att stänga ner denna funktion vid passage av smutsig luft (hur piloterna nu skulle veta att luften är så "smutsig" är en annan fråga).

Den malaysiske kaptenen misstänkliggörs för att han bl a har flugit "extremflygning" i sin hemsimulator. Ärligt talat; hur många av er har aldrig kört avancerad flygning framför datorn? Utgör man per definition en terrorrisk pga detta? Spekulationerna är många, den ena mer fantasifylld än den andra och det är väldigt många "experter" och "källor" som citeras. Problemet är de som verkligen sitter inne med kunskap om flygning inte gärna ställer upp i media för rena spekulationer och då går budet vidare till mindre nogräknade, självutnämnda "experter".


Diskussionerna har ofta berört piloternas lämplighet och eventuella ondskefulla handlingar. Därmed är steget också kort för att återkomma till urval och rekrytering av flygande personal i allmänhet och piloter i synnerhet. Det har idag blivit praxis att använda sig av internetbaserade tester - gjorda i hemmen av kandidaterna (hur vet man vem som genomför testerna?), för att därefter kalla till sk professionsintervjuer, dvs intervjuer utförda av särskilt utvalda piloter som ska tycka till om ev blivande kollegor. I många fall genomförs rekryteringen till flygbolagen utan någon som helst professionell bedömning av personlighet, ev neuropsykiatriska funktionshinder etc. Detta är naturligtvis mycket olyckligt - det finns mycket låg evidens för att professionsintervjuer på något sätt skulle gagna yrkesprestationen.


Avslutningsvis bara en blänkare om årsmötet i SFPF: detta kommer att äga rum i slutet av maj och vi hoppas att kunna bjuda på ett mycket intressant föredrag om just evidensbaserad rekrytering! Mer information kommer!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar